IK-werk aan werkplezier

Zo houd je je goede voornemens wél vol!

Gepubliceerd op 8 februari 2012 door Petra van Reek

 

De meerderheid van alle Nederlanders maakt aan het eind van het jaar goede voornemens. ING Economisch Bureau onderzoekt jaarlijks wat deze zijn en publiceerde voor 2012 de volgende top 5:

  1. afvallen
  2. minder druk maken
  3. zuiniger leven
  4. meer sporten/bewegen
  5. beter voor mezelf opkomen

Het maken van goede voornemens is vaak niet zo moeilijk, maar het volhouden wel! Geen tijd, geen zin, geen energie, geen discipline, geen lef. Het zijn allemaal verklaringen (smoesjes?) waardoor je weer terugvalt in je oude gewoontes. Vaak met als gevolg dat je baalt van jezelf, de goede voornemens overboord gooit en je voorneemt nooit meer goede voornemens te maken.

 

Hoe komt het nou dat het volhouden vaak zo’n probleem is? Laat ik dit eens illustreren met een eigen voorbeeld. Ik denk dat het heel herkenbaar is voor de gedreven professionals onder ons.

 

Ik ben wel eens vaker begonnen met hardlopen, maar deed dit altijd met een ‘alles of niets-mentaliteit’. Dan begon ik (zonder warming-up) heel fanatiek, raakte binnen 20 minuten volledig buiten adem, kreeg pijn in mijn been en stopte er vervolgens mee. Om dit te voorkomen ben ik op zoek gegaan naar een praktisch trainingsschema voor beginners. En wat schetste mijn verbazing? Het schema begint met 20 minuten wandelen! Met drie keer per week trainen bouwt het in 12 weken op naar 30 minuten hardlopen. Kortom: zoals zo vaak wilde ik te snel te veel. Mijn doelen waren onhaalbaar. En daarmee negeerde ik les 1 over doelen stellen en motivatie uit de sportpsychologie.

 

Les 1: kies een prestatiedoel dat uitdagend én haalbaar is zodat je het vol kunt houden

Bij prestatiedoelen zet je je eigen prestaties af tegen harde meetcriteria zoals: tijd, afstand, kilo’s of hartslagen per minuut. Voordeel van dit soort doelen is dat je je prestaties niet  vergelijkt met die van anderen (wat je wel doet bij winstdoelen). Hierdoor kun je het op je eigen niveau/tempo doen. Maar dan moet je jezelf dus wel realistische prestatiedoelen stellen, anders houd je het niet vol!

 

Deze les is ook toepasbaar in het werk. Want ook in het werk kun je de lat voor jezelf onrealistisch hoog leggen. Zo was vorig jaar mijn doel om mijn inkomen minimaal gelijk te houden aan dat toen ik nog in loondienst werkte. Het is me zeker gelukt, mede door mijn freelancewerk. Maar ik kwam in tijdnood met mijn eigen acquisitie en ontwikkeling en werd daar ontevreden over.

 

Voor 2012 heb ik mijn ambities bijgesteld: minder freelancen en meer tijd maken voor acquisitie en ontwikkeling. Dit jaar ben ik tevreden als ik vier nieuwe opdrachtgevers/doorverwijzers heb en ik twee opleidingen (voor mijn eigen professionele ontwikkeling) heb afgerond. Dit gaat me zeker lukken!

 

De volgende drie lessen zijn voor mij ook heel waardevol gebleken, zowel voor het hardlopen als voor het werk.

 

Les 2: stel voor jezelf ook procesdoelen op

Bij procesdoelen gaat het niet meer over wat je bereikt, maar meer om hoe je dat doet. Zo zijn mijn procesdoelen voor het hardlopen ‘ontspannen lopen’ en ‘genieten van lekkere muziek op mijn iPod’. Heel subjectieve doelen natuurlijk, maar ze motiveren me wel om het hardlopen drie keer per week vol te houden!

 

Voor het werk stelde ik mezelf vaak uitsluitend prestatiedoelen: vandaag alle onbeantwoorde e-mails beantwoorden, morgen twee verslagen afmaken, één artikel per doelgroep per kwartaal schrijven, vijf (telefonische) acquisitiegesprekken per week voeren etc. Prima doelen en vaak ook wel haalbaar na bewustwording van les 1. Desondanks kreeg ik op den duur last van een pijnlijke nek, schouders en armen. Ik merkte dat ik te vaak te verkrampt aan het werk was. Te veel bezig met wat mijn hoofd wilde en te weinig aandacht voor mijn lijf. Sinds ik me hier bewust van ben hanteer ik als procesdoel: ‘ontspannen en gefocust werken’. Dit gaat bij mij niet vanzelf, maar door op een dag regelmatig te checken of mijn lijf nog ontspannen is en me te focussen op één taak tegelijk, gaat het een stuk beter. Ik heb minder pijnklachten en ben veel productiever dan daarvoor.

 

Les 3: vertel anderen van je voornemens

Mijn hardloopplannen heb ik verteld aan familie en vrienden en ik heb het ook op Facebook gezet. Daar kwamen veel ‘vind ik leuk’-reacties op, wat mij weer motiveerde om door te gaan. Nu vertel ik het aan jou als lezer van mijn nieuwsbrief en kun jij me er ook aan blijven herinneren als je dat wilt. Als dat geen goede stok achter de deur is! 

 

Wat betreft mijn voornemen om minder ’s avonds te werken heb ik met mijn man afgesproken dat ik maximaal twee avonden per week mag werken. Heel SMART, maar vooral veel gezelliger.

 

Les 4: houd je doelen letterlijk voor ogen

Dit kun je doen door het eindresultaat dagelijks te visualiseren of er een foto van te maken en die op een strategische plek te plaatsen. Het helpt je op zwakke momenten sterk te blijven. Zo staat op mijn bureau een foto van mijn zoontje en mij terwijl we aan het voetballen zijn. Ik wil graag een fitte moeder voor hem zijn én blijven, vooral daarom loop ik hard. Daarnaast staat een foto van een romantisch diner met mijn man. Die foto herinnert mij er dagelijks aan waarom ik niet meer zo veel ’s avonds wil werken.

 

Welke doelen heb jij jezelf gesteld voor 2012? En vind jij deze vier lessen uit de sportpsychologie ook inspirerend? Of heb jij nog een goede aanvullende tip? Ik lees je reactie graag.

 

 

© Petra van Reek | IK-werk


Reacties
Met betrekking tot les 3: misschien is het beter dat juist niet te doen. Zie deze TED-talk: http://www.ted.com/talks/lang/en/derek_sivers_keep_your_goals_to_yourself.html
Geplaatst op 14-02-2012 13:55
@Mike Dank voor je reactie! Als ik dat zo hoor, zou je wel eens gelijk kunnen hebben. Maar als ik voor mijzelf spreek, werkt het heel goed. Door het delen heb ik voor mijn gevoel ook wat waar te maken, dus ik loop nog steeds 3x per week hard. Hoe werkt het bij jou? Ik ben benieuwd!
Geplaatst op 14-02-2012 14:39
@petra. Natuurlijk herken ik de enthousiasmerende werking van het delen van je voornemen of doel met anderen. Maar ik vraag me af hoe erg dat echt werkt als de altijd geroemde 'stok'. Hoeveel mensen zullen zelf nog actief informeren naar je doel? En als je dan antwoordt: 'ja .. vorige week met die sneeuw is het er niet van gekomen en de week daarvoor toen blablbala....' zullen de meeste uit beleefdheid begrijpend knikken. Dat heb ik veel gemerkt bij mijn stagnerende studie.

Het gevoel 'wat waar te maken te hebben' is vooral een interne motivator en dat is m.i. het grote verschil: mensen met en zonder discipline. Dat is een lange leerweg die er in moet slijten.
Ach .. dit is zo gecompliceerd :)
Geplaatst op 14-02-2012 15:26
@Mike Klopt dat het alles te maken heeft met discipline en het vermogen jezelf aan te sturen. Dat aansturingsvermogen is niet bij iedereen even sterk ontwikkeld. Heilwine Bakker, de psycholoog onder wiens supervisie ik van 2003 t/m 2006 gewerkt heb, heeft er een inzichtgevend en praktisch boek over geschreven. Het heet 'Jezelf bsturen'. Het gaat over het herkennen van je 'persoonlijke gebruiksaanwijzing' (gebaseerd op de verschillende menstypes) en geeft praktische adviezen per menstype. Wellicht interessant voor jou?
Geplaatst op 14-02-2012 16:09
Bedankt voor de tip. Komt op de lijst 'nog-te-lezen'.
Geplaatst op 14-02-2012 16:35

Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij