IK-werk aan werkplezier

Wat Sven Kramer ons leert over het incasseren van tegenslagen

Gepubliceerd op 21 februari 2014 door Petra van Reek

 
Voor de vierde keer een Nederlands schaatspodium in Sotsji. Wat een topprestatie! En wat was het spannend! Wie wint goud? Jorrit of Sven? Het werd Jorrit. Wat een wereldtijd. Respect!
 
jorrit, sven, bob website.jpg
 
Maar ook respect voor de manier waarop Sven Kramer deze grote klap incasseerde. Hij had zo graag die 10 kilometer willen winnen. Zeker na die foute wissel in Vancouver vier jaar geleden. Maar hij werd tweede…
 
Tegenslagen incasseren. Niemand doet het graag. Maar je ontkomt er niet aan, helaas. Niemand. Dus je kunt er maar beter goed mee om leren gaan. Maar hoe doe je dat? Laat je inspireren door de vijf lessen van Sven Kramer.

 

 
 Sven: “Het is gewoon klote.”  
 

Les 1: sta jezelf gevoelens van teleurstelling en verdriet toe

Als je jarenlang keihard werkt om een doel te bereiken (in sport, werk of privé) en het mislukt, dan is het logisch dat je teleurgesteld bent. Als je dit (h)erkent in plaats van wegmaakt of relativeert, geef je jezelf letterlijk lucht om te ontladen. En dat helpt je weer er sneller bovenop te komen. Jezelf forceren, voor de gek houden (“het doet me niks”) of relativeren (“er zijn ergere dingen in het leven”) kost je bakken energie die je ongetwijfeld beter kunt besteden. In tegenstelling tot anderen heb ik me daarom ook totaal niet gestoord aan Kramers gelatenheid op het podium. Maar wel aan de reactie van Bob de Jong: “Hij wil een bedroefde sfeer neerleggen en dat doet pijn”. Waarom zou Sven dat willen? Hij had net dé wedstrijd van zijn leven verloren en daar is hij bedroefd over. Ik vind deze reactie getuigen van weinig inlevingsvermogen. En had liever gezien dat hij een schouder van Bob had gekregen in plaats van kritiek.
 
Sven: “Jorrit rijdt hier een wereldtijd.”
 

Les 2: wees sportief over de prestaties van anderen

Sven is nog maar net over de finish en feliciteert Jorrit al met zijn overwinning. Ook daarna steekt hij geen energie in vuilspuiterij. En dat maakt hem wat mij betreft een sportieve teamspeler die de steun van zijn team verdient. Nogmaals, jammer dat hij die niet van iedereen heeft gekregen.
 
Sven: “Je moet voor de 10 kilometer 100% fit zijn en dat was ik niet… Maar ook al was ik fit dan had ik nog maar moeten zien of ik deze tijd haal. Ik ben nog nooit sneller geweest dan Jorrit.”
 

Les 3: wees eerlijk naar jezelf en anderen

Is Sven eerlijk? Ik weet het niet. Hij begint in het interview wel heel snel over zijn rugklachten. Maar hij zegt ook dat Jorrit gewoon een supertijd heeft gereden. Hij legt het dus niet volledig buiten zichzelf. En dat vind ik sterk. Want je kunt jezelf alleen verbeteren als je bij tegenslagen ook bereid bent naar je eigen aandeel te kijken.  
 
Sven: “Niet meedoen? Zo zit ik niet in elkaar.”
 

Les 4: geef het niet op, maar kijk naar wat je nog wel kunt doen

In mijn werk hoor ik het mensen nog wel eens opgeven voordat ze geprobeerd hebben iets aan een lastige situatie of zichzelf te veranderen. Dat vind ik altijd zo zonde. Vaak zijn heel drastische maatregelen, zoals je baan opzeggen, helemaal niet nodig. Je assertief opstellen is soms al voldoende. Of steun vragen én deze accepteren. Het zijn vaardigheden die je kunt  ontwikkelen als je dat wilt. En die je sterker maken.
 
Sven: “Ik ben helemaal niet bezig met de Spelen over vier jaar. Het moet geen obsessie worden”
 

Les 5: er is méér dan dat ene doel

Er is méér dan schaatsen. En voor velen geldt: er is méér dan werk. Er zijn maar heel weinig mensen die op hun sterfbed zeggen: “Had ik maar meer gewerkt”. Veel vaker komt het voor dat ze meer hadden willen genieten van hun dierbaren en het leven. Als je je dat realiseert en daar ook naar handelt heb je meer plezier én ben je veel weerbaarder bij tegenslag.
 
Ik ben benieuwd naar je reactie op dit artikel. Laat je van je horen?

© Petra van Reek | IK-werk 

Reacties
Ik heb grote bewondering voor de primaire reactie van Sven na zo'n teleurstelling en jouw commentaar is volkomen waar. Ook grappig om te zien hoe verschillend mensen hiermee omgaan, als je dan ook naar Koen Verweij kijkt. Fijn dat het goed met je gaat!
Geplaatst op 23-02-2014 11:05
Leuk stukje! Het wissel-incident was natuurlijk vreselijk voor Kramer en ook voor coach Kempers, maar levert wel interessante televisie op, zoals deze reactie van Gemser (ex-coach van Kempers): http://www.youtube.com/watch?v=7N-7B05RDmo
Geplaatst op 25-02-2014 00:01
Interessante televisie is het zeker. En hoe mooi zou het niet zijn als Kramer over vier jaar gewoon weer meedoet en dan het goud pakt op de 10 km? Dat zouden natuurlijk de allermooiste tv-beelden zijn! Ik hoop echt dat we dat nog gaan meemaken, vooral voor Sven.
Geplaatst op 25-02-2014 20:17

Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij