IK-werk aan werkplezier

Hoe je zèlf je problemen kunt oplossen met de wondervraag

Gepubliceerd op 27 april 2012 door Petra van Reek

 

Wat zou het heerlijk zijn als we konden toveren, niet? Al onze problemen zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dag moeheid, bye bye stapels op het bureau, adios onzekerheid en tot nooit meer ziens lastige collega. Wat zou jij veranderen als je zou kunnen toveren?

 

Tja, als we zouden kunnen toveren… maar dat kunnen we niet, dus wat heeft het voor zin om over deze vraag na te denken? Dit blijkt uiterst zinvol en helpend kan ik je vertellen! Ik zou je hier kunnen uitleggen waarom dit zo is, maar liever laat ik het je ervaren met behulp van de wondervraag. Zin in een gedachte-experiment? Het duurt ongeveer 10 minuten. Daarna zul je in staat zijn zelf de eerste stappen te zetten richting jouw ‘wonder’.

 

Goed, neem voor dit eerste experiment met ‘de wondervraag’ eens een klein probleem in gedachten dat je graag zou willen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan: de discipline opbrengen om vaker gezond te eten of te sporten, het opruimen van je huis, het wegwerken van je administratie, het aanspreken van een collega. Zoiets. Ter illustratie doe ik mee met een eigen voorbeeld: het plannen van een vakantie altijd tot het laatste moment uitstellen waardoor het alleen maar stress oplevert in plaats van plezier.

 

Stel nu, dat er vannacht terwijl je slaapt een wonder gebeurt. Door dit wonder is het probleem waar je mee worstelt voldoende opgelost om er mee verder te kunnen. Maar je weet dat niet, want je sliep.

 

1. Waaraan zul je morgenochtend het eerste merken dat het wonder gebeurd is? Wat zal er dan anders zijn?

In mijn voorbeeld: de klok zou zijn teruggedraaid. Het zou januari zijn en ik zou ontspannen wakker worden omdat er nog voldoende tijd is om een vakantie te boeken. Ik zou zelfs nog in aanmerking komen voor vroegboekkorting.

 

2. Wat zul je anders doen?

Ik zou mijn man wakker kussen en voorstellen die dag samen te lunchen op een leuke stek om daar vakantieplannen te maken.

 

3. En wat nog meer?

Na het ontbijt zou ik met een goed gevoel aan het werk gaan en bergen werk verzetten door het leuke vooruitzicht: een lekkere lunch met mijn man én samen leuke plannen maken voor de vakantie.

 

4. En wat nog meer?

Ik zou vrolijker zijn en minder piekeren over wat ik allemaal nog moet doen, zoals tijdig een vakantie regelen.

 

5. En wat nog meer?

Als we na die lunch de bestemming bepaald hebben, zou ik daarna met een tevreden gevoel weer aan het werk gaan en dezelfde week nog bij het reisbureau langsgaan om reisgidsen te halen en tips te vragen. Ik zou ook naar de bibliotheek of boekhandel gaan om vast een paar boeken over de vakantiebestemming te halen zodat we ons alvast kunnen inlezen en voorbereiden.

 

6. Wat zien anderen aan je dat hen duidelijk maakt dat er wat veranderd is?

Ze zouden zien dat ik vrolijker en meer ontspannen ben.

 

7. En wat nog meer?

Ze zouden zien dat ik meer energie heb en meer geniet van het leven.

 

8. En wat nog meer?

Ze zouden zien dat ik vaker het initiatief neem voor ontspannende activiteiten, zoals: tennissen, uitgaan, lezen, saunabezoek.

 

9. Wie zal het verder merken als het wonder gebeurd is?

Vooral mijn man.

 

10. Wat zal die persoon dan anders doen?

Mijn man zou aangestoken worden door mijn vrolijkheid en enthousiast worden van mijn plannen.

 

11. En wat nog meer?

Hij zou zelf ook meer initiatief nemen in de plannenmakerij.

 

12. Hoe zullen ze het op je werk merken?

Klanten zouden merken dat ik meer ontspannen ben.

 

13. En wat nog meer?
Collega’s zouden zien dat ik meer plezier en energie heb.

 

14. Hoe zullen je ouders het merken?

Dito als klanten en collega’s.

 

15. En wat nog meer?

Ze zouden merken dat ik vaker contact opneem voor een praatje of een gezellig plan.

 

16. En wat nog meer?

?

 

17. Hoe zal je beste vriend het merken?

Mijn beste vriendinnen zouden me minder onzeker en tobberig vinden.

 

18. En wat nog meer?

We zouden vaker afspreken en meer lol hebben.

 

19. Hoe zullen je kinderen het merken?

Mijn zoontje zal merken dat ik meer lach en actiever met hem ben.

 

20. En wat nog meer?
Hij zou merken dat pappa ook vrolijker is en dat we als gezin veel voorpret hebben.

 

21. En wat nog meer?
Hij zou van ons leren dat vakanties plannen leuk is en dat het belangrijk is om tijd te maken voor ontspanning.

 

Lukt het je om deze vragen voor jezelf te beantwoorden? Wat doet het met je? Sta jij net als ik versteld van de enorm positieve effecten die het zou hebben als je zo’n klein probleem aanpakt? Door al het denkwerk dat je met dit experiment hebt verricht, ligt het wonder dat zo ver weg leek ineens binnen handbereik! Je hebt immers zelf alle oplossingen al bedacht en je weet waar je het voor doet. Mijn zomervakantie is ondertussen geboekt en we hebben nog tijd voor voorpret. Wat is de eerste stap die jij gaat zetten? Ik lees het graag op deze blog!

 

 

© Petra van Reek | IK-werk


Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij