IK-werk aan werkplezier

Hoe blijf je mentaal fit tijdens de tweede golf?

Geplaatst op 23 december 2020 door Petra van Reek

 

Mijn vorige artikel ‘Hoe blijf je mentaal overeind in de coronacrisis?’ heeft ervoor gezorgd dat ik dit najaar veel online trainingen over mentale fitheid heb morgen verzorgen voor uiteenlopende organisaties. Ik trainde o.a. directeuren, teamleiders en medewerker van een bank en leerkrachten van lagere en middelbare scholen. Ze wilden allemaal leren hoe je mentaal fit blijft in tijden van corona.

 

Deze trainingen IK-werk mentaal fit zijn heel positief ontvangen. In dit artikel deel ik een aantal van de beste tips met je die in deze online trainingen langskwamen. Tips waarvan deelnemers zeiden dat ze er het meest aan hebben gehad. Ik hoop dat je er als lezer ook je voordeel mee kunt doen, nu en na corona.

 

Tip 1: bespreek je energiegevers en -vreters met je collega’s

In de training liet ik mensen met elkaar in gesprek gaan over hun energiegevers en -vreters. Het langdurig onvrijwillig thuiswerken met als gevolg het gebrek aan écht contact stond bovenaan de lijst met energievreters. Alleen al dit delen deed de deelnemers goed. “Ik ben dus niet de enige die hier mee worstelt” was een veelgehoorde reactie. De (h)erkenning hielp om constructief met elkaar naar werkbare oplossingen te zoeken. Populaire voornemens waren: meer naar buiten, vaker bellen met elkaar (en dan niet over werk praten) en meer deelnemen aan informele online contactmomenten, zoals de online koffiecorner op maandagochtend of de online vrij-mi-bo. Wie zou jij meer kunnen bellen of (online) opzoeken voor een praatje over hoe het met je gaat?

 

Tip 2: luister vaker naar je innerlijke tegenpool

De mensen die de meeste behoefte hadden aan deze training hadden vaak een sterke Pusher en/of Perfectionist in zich. Ze werkten onafgebroken door, bewogen te weinig en worstelden met breinkramp. In de training leerden ze dat ze geen Pusher en/of Perfectionist zijn, maar dat ze die in zich hebben. Het is slechts een deel van hun persoonlijkheid. Ze leerden dat ze ook een tegenpool van dit deel in zichzelf hebben, maar dat die nu nog weinig ruimte krijgt. Bij mij is dat de kant die houdt van vrijheid, rust en reizen. De kant die graag naar Floortje naar het einde van de wereld en nu naar Floortje blijft hier kijkt. In een visualisatie ontdekten de deelnemers welke kant zij bij zichzelf onderdrukten en vaak was dat een kant die houdt van ontspanning, genieten en plezier. Ze leerden luisteren naar de behoeften en adviezen van deze kant. Er kwam veel innerlijke wijsheid los. Velen werden daar stil van en sommigen waren er zelfs tot tranen toe geroerd. Eén deelnemer liet me na een paar maanden weten na de training tientallen kilo's te zijn afgevallen. Ze was het zitten zat en ging beter voor zichzelf zorgen. Welke kant van jezelf heb jij de laatste tijd weinig ruimte gegeven? Als deze kant een stem heeft en jij bent bereid te luisteren, wat zou hij dan tegen je zeggen?

 

Tip 3: durf je kwetsbaar op te stellen

Assertiviteit kun je zien als een persoonlijke hulpbron om mentaal fit te blijven. Omdat het trainbaar is besteedden we hier ook aandacht aan in de training IK-werk mentaal fit. Assertiviteit begint met eerlijk zijn naar jezelf en naar elkaar. Toegeven dat het niet meer gaat, iets niet meer werkt of dat je iets nodig hebt. In de training spraken we heel open met elkaar over grenzen, wensen en behoeften. Door samen stil te staan werden de goede vragen gesteld. Daardoor kwamen de antwoorden, oplossingen en ideeën meestal vanzelf. Het maakte het trainen van gespreksvaardigheden zoals 'nee' zeggen en feedback geven soms zelfs overbodig. Zo (h)erkende een deelnemer bij zichzelf dat het thuiswerken hem dusdanig nekte dat hij er steeds meer psychische klachten van kreeg. Hij besloot dit bespreekbaar te maken met zijn manager en mocht vanaf dat moment één keer per week naar kantoor komen. Sindsdien gaat het een stuk beter met hem. Zou dit voor jou ook kunnen werken? Of heb je iets anders nodig?

 

Ik hoop dat deze tips je helpen om even stil te staan en te bedenken wat je nodig hebt in deze uitdagende tijd. Behoefte aan inspirerend leesvoer voor onder de kerstboom? Ik kan je deze twee boeken van harte aanbevelen: Werk heeft het gebouw verlaten - anders samenwerken na de cultuurshock van Jitske Kramer (nr. 1 op Managementboek) en Een nieuw begin - een kompas voor een andere manier van werken en leven tijdens en na corona van Tony Crabbe.

 

Ik wens je een mooie kerst en veel gezondheid, gezelligheid en (werk)plezier voor het nieuwe jaar! 

 

© Petra van Reek


Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij