Nee zeggen voor ja-zeggers
Gepubliceerd op 17 juni 2011 door Petra van Reek
Ja-zeggers zeggen liever ja dan nee. Misschien uit gewoonte, maar vaak uit angst om te falen of de ander teleur te stellen is mijn ervaring. Dus vanuit de ja-zegger bekeken: waarom zou je nee zeggen? Wat levert het op?
Ten eerste levert nee je meer tijd, energie en plezier op. Immers, de tijd en energie die je normaal steekt in het doen wat anderen willen, kun je nu steken in wat jij wilt. Misschien meer tijd met je gezin doorbrengen of meer tijd besteden aan je eigen werk in plaats van aan dat van anderen?
Ten tweede levert het je meer (zelf)respect en zelfvertrouwen op. Je zult namelijk zien dat anderen het vaak helemaal niet zo erg vinden als jij je grenzen aangeeft. Sterker, ze zullen je eerlijkheid waarderen, mits je het op een respectvolle manier doet natuurlijk. En die waardering, geeft jou weer zelfvertrouwen en -respect.
Realiseer je dat je ook betrouwbaarder overkomt op anderen als je ook nee durft te zeggen. Ze weten dan wat ze aan je hebben. Ja is ja en nee is nee. Bij iemand die altijd ja zegt, ga je op den duur toch denken: “Je zegt wel ja, maar meen je het ook?” En zelfs als je het als ja-zegger meent, kan de ander alsnog wat wantrouwend worden. Want kun je alles wat je belooft wel waarmaken?
Laten we voor de volledigheid ook nog even naar de nadelen kijken. Wat kost het je als je nee zegt? Een nadeel kan zijn dat de ander teleurgesteld is of boos wordt als jij nee zegt. En dat had jij kunnen voorkomen als je - zoals altijd - gewoon ja had gezegd. Maar wat gebeurt er dan met jou en met wat jij wilt? Wat zegt het over de ander als die jouw grenzen niet accepteert? Hoe gelijkwaardig is jullie contact dan? Is dat wat je wilt?
Een ander bezwaar kan zijn dat je het gevoel hebt te falen als je nee zegt. Dat gevoel hebben mensen nog wel eens als ze nee zeggen tegen bijvoorbeeld een extra taak op het werk. Het zijn vaak mensen die hun bestaansrecht ontlenen aan het ‘doen’, niet aan wie ze zijn. Maar onthoud dat je een ‘human being’ bent en geen ‘human doing’! Als je leeft als een ‘human doing’ leef je als een willoze robot die zich laat aansturen door anderen. Dat wil je toch niet?
Maak de balans nu eens op. Wegen de voordelen van het nee zeggen op tegen de nadelen? Zo ja, lees dan verder hoe je in vijf stappen op een respectvolle manier nee kunt zeggen tegen anderen. Zo nee, kijk dan eens naar onderstaande tekening die gaat over het aanleren van nieuw gedrag.
Nee zeggen kan heel spannend zijn als je normaal altijd ja zegt (your comfort zone). Je weet immers nooit zeker hoe je omgeving op jouw nee gaat reageren, totdat je het zegt. En dan
kan het gaan zoals je voorspeld had of... magie! Durf jij het risico te nemen? Als je de volgende stappen aanhoudt, kan het bijna niet fout gaan.
Stap 1: zeg nee
Dat betekent dus niet om de zaak heen draaien, maar gewoon eerlijk zijn en nee zeggen. Dan is het voor de ander direct duidelijk. Wel zo prettig. Er is niets zo vervelend als een verzoek doen en na een lange inleiding horen dat de ander het niet gaat doen. Toch?
Stap 2: geef maximaal één reden
Je hoeft geen reden te geven, maar als je dat toch wilt doen, geef er dan maximaal één. Als je meer redenen geeft, vergroot je namelijk de kans op discussie en dat wil je niet.
Stap 3: toon begrip voor de teleurstelling van de ander
Het is logisch als de ander teleurgesteld reageert op jouw nee. Dat zou jij ook zijn als je iets graag wilt en niet krijgt. Gun de ander dus zijn/haar teleurstelling en toon begrip. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik zie dat je teleurgesteld bent.”.
Stap 4: geef een alternatief
Je hoeft het probleem van de ander niet op te lossen, maar je kunt wel meedenken in oplossingen. Zeker als je een alternatieve oplossing weet, bied die dan. De ander kan daar enorm mee geholpen zijn.
Stap 5: herhaal nee als de ander blijft aandringen en benoem het gedrag van de ander
Dit is een stap die veel mensen overslaan. Ze gaan zich verdedigen of blijven in herhaling vallen. Heel vermoeiend voor beide partijen. Er is dus een andere manier. Zeg dat je het vervelend vindt dat de ander zo aan blijft dringen en vraag de ander daarmee te stoppen. Negen van de tien keer stopt de ander dan wel. Vind je dit te bot of hard om te zeggen? Vraag jezelf dan af wie er nu werkelijk bot doet. Jij of de persoon die jouw grens niet accepteert?
Ik hoop dat ik je met dit artikel help om assertiever te zijn, zodat er meer ruimte is voor jou en magie in je werk en leven!
© Petra van Reek | IK-werk
Ik ben benieuwd naar je reactie!
Heb jij ook moeite met nee zeggen? Helpt dit artikel jou om beter voor jezelf op te komen? Ik hoor het graag. Laat je een reactie achter?
Reacties
Fijn dat het artikel je heeft geholpen bij het stellen van grenzen. Nu nog jezelf toestaan dat je dit ook voor jezelf mag doen. ;-) Mooi voornemen voor 2012? Ik wens je een gezellige jaarwisseling en een assertief 2012!
Hartelijke groet,
Petra van Reek
http://www.youtube.com/watch?v=B1O9xR-U4HQ&feature=youtube_gdata_player
Deel opties
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie: