IK-werk aan werkplezier

Wie is IK-werk?

IK-werk is van mij, Petra van Reek, Registerpsycholoog NIP/Arbeid & Organisatie en Arbeid & Gezondheid. Als bedrijfspsycholoog ben ik gespecialiseerd in het coachen en trainen van professionals die worstelen met spanninggerelateerde klachten en willen werken aan meer vitaliteit en werkplezier.

 

In 1998 heb ik mijn HBO-studie Communicatie Creatief afgerond. Ik ging vol goede moed als accountmanager aan de slag bij een ontwerpbureau, maar ontdekte al gauw dat in die rol mijn passie niet lag. Ik wilde bedrijven niet adviseren over hun huisstijl, maar bijdragen aan de vitaliteit en creativiteit van mensen en organisaties. Want ik had gezien en ervaren dat vitale mensen productiever, socialer en creatiever zijn en zo organisaties in alle opzichten gezonder maken.

 

Maar wat maakt mensen vitaal en veerkrachtig? Wat hebben ze nodig om goed, gezond en met plezier te kunnen functioneren? Deze vragen waren voor mij de aanleiding om in 1999 nog Psychologie te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Ik koos voor de richting Arbeid & Gezondheid binnen de afstudeerrichting Sociale & Organisatiepsychologie. Een hoop theorie, met name over groepsdynamica, organisatieverandering en de impact van werkstress, overspanning en burnout op mensen en organisaties. Ik leerde nog relatief weinig over werkplezier. 

In 2003 startte ik als bedrijfspsycholoog bij een psychologisch bureau voor coaching, training, onderzoek en advies in Den Haag. Hier ben ik begonnen met het begeleiden van mensen die met psychische klachten op het werk (bijna) waren uitgevallen, meestal door een combinatie van factoren in werk, privé en hun persoonlijkheid. Ik genoot van mijn werk en bleef mij gretig bijscholen om mijn 'toolbox' verder uit te breiden.

 

In 2010 ben ik gestart als zelfstandig bedrijfspsycholoog, nadat ik ook een aantal jaren ervaring had opgedaan als trainer bij een trainingsbureau in Badhoevedorp. Ik wilde de liefde voor het coachen en trainen gaan combineren met de zorg voor mijn gezin. Als zelfstandige heb ik ervaring opgedaan in diverse branches. De laatste jaren heb ik ontdekt een zwak te hebben voor de professionals in zorg en onderwijs. Het zijn vaak heel bevlogen mensen die graag anderen helpen, maar daardoor geneigd zijn zichzelf te vergeten. Deze mensen leer ik graag hoe ze kunnen werken aan meer mentale vitaliteit, weerbaarheid en werkplezier.

 

Omdat ik mijn werk zo leuk vind en graag up to date wil blijven investeer ik nog steeds in opleidingen, supervisie en intervisie. Geen overbodige luxe, want er verandert nog steeds veel in mijn vakgebied. Bovendien ben ik van mening dat je als mens nooit bent uitgeleerd. In de afgelopen jaren heb ik opleidingen gevolgd in o.a. de Positieve Psychologie, Voice Dialogue en ACT. Daarnaast lees ik graag boeken op mijn vakgebied. 

 

De laatste jaren kies ik er bewust vaker voor om de mensen die ik coach en train mee naar buiten te nemen. We zitten allemaal al zo veel en bovendien merk ik dat wandelen in de natuur mensen letterlijk en figuurlijk helpt om in beweging te komen en stappen te zetten naar meer vitaliteit.

 

Creatieve expressie draagt ook bij aan vitaliteit. Maar niet iedereen gunt zichzelf de tijd en ruimte om creatief bezig te zijn, ikzelf inclusief, terwijl ik wel creatief ben. Sinds ik heb gewerkt met The Artist's Way geef ik veel meer ruimte aan mijn creativiteit en dat plezier gun ik anderen ook. Vandaar dat ik me ook op creatief vlak weer verder ben gaan ontwikkelen en nu zelfs een online programma The Artist's Way aanbied. Je leest er meer over bij Trainingen en wandelingen.

 

Mijn stijl als coach en trainer is positief, praktisch, speels en resultaatgericht. Mensen waarderen mij om mijn toegankelijkheid, warmte en stevigheid. 

 

De naam IK-werk, tot slot, staat verder voor ‘werken aan jezelf’ in relatie tot je werk. De naam refereert ook aan de verschillende kanten (‘ikken’) in jezelf die vaak onbewust jouw doen en laten beïnvloeden. In een coaching of training kun je deze kanten onderzoeken en kijken hoe jij de regie over deze ‘ikken’ weer terug kunt pakken. De drie gezichten in het logo van IK-werk symboliseren deze verschillende ‘ikken’ in jezelf. Daarnaast staan ze voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij een coaching of training, zoals: de leidinggevende, HR-adviseur en (in geval van ziekte) de bedrijfsarts. De neuzen staan bewust dezelfde kant op, omdat het voor het welslagen van een coaching of training van essentieel belang is dat iedereen op één lijn zit.

 

Wil je weten wat ik precies doe? Klik dan op (Wandel)coaching en Trainingen en wandelingenBekijk hier mijn cv.