IK-werk aan werkplezier

De beste tip van registercasemanager Esther de Miranda om tot tonnen (€€€!) te besparen op de kosten voor ziekteverzuim

Gepubliceerd op 16 mei 2013 door Petra van Reek

 

Op 6 juni aanstaande organiseer ik samen met registercasemanager Esther de Miranda en hr-professional Eric van Beek het Verzuim-Event '(Af)rekenen met mentaal verzuim en werkstress' in Leusden. Voor dit artikel interviewde ik Esther om twee redenen. Ten eerste voor degenen die naar ons verzuimevent komen (of dit overwegen) en graag willen weten wie zij is en wat zij als registercasemanager precies voor werkgevers doet. Ten tweede om haar te vragen wat haar beste tip is voor werkgevers die fors willen besparen op de kosten voor ziekteverzuim. In dit artikel lees je hierover.

  

Interview met registercasemanager Esther de Miranda + haar beste tip! 

Foto Esther3.jpg 

Wie ben je en wat doe je als registercasemanager?

Ik ben Esther de Miranda, registercasemanager in Almere met landelijke dekking. Ik ondersteun werkgevers om zélf de regie te voeren over het ziekteverzuim in hun organisatie. Want dat is het meest effectief voor het duurzaam reduceren van de verzuimfrequentie, -duur en -kosten.

 

Hoe doe je dat?

Afhankelijk van wat een opdrachtgever van mij vraagt, pak ik verschillende taken op. Denk bijvoorbeeld aan:

 • advies over langlopende en/of lastige verzuimdossiers,
 • adviseren en ondersteunen bij het consequent uitvoeren van processen in de
  verzuimbegeleiding,
 • opstellen van effectief verzuim- en re-integratiebeleid,
 • uitvoer van preventie en verzuimbegeleiding,
 • een verzuimscan waarna je een concreet advies krijgt hoe je kunt besparen op de verzuimkosten.

 

Opdrachtgevers kunnen mij inhuren op uur- of projectbasis. Indien gewenst werk ik samen met de arbodienst of bedrijfsarts van mijn opdrachtgevers.

 

Wat is het verschil tussen een casemanager en een registercasemanager?

Net als 'psycholoog' is 'casemanager' geen beschermde titel. Iedereen mag zich zo noemen. De meeste casemanagers werken op dossierniveau. Zij bewaken dat bij ziekteverzuim alle betrokkenen de juiste acties ondernemen binnen de verplichte Poortwachter-termijnen. Als registercasemanager ga ik een stap verder en adviseer ik ook op strategisch niveau. Wat zijn besparingsmogelijkheden? Hoe kan de schadelast beperkt worden? Hoe kan een werkgever meer zélf de regie voeren over het ziekteverzuim? Hierover adviseren casemanagers van arbodiensten niet, omdat zij hier niet op afgerekend worden. Daarnaast heb ik meer kennis van relevante wet- en regelgeving omtrent verzuim dan reguliere casemanagers. Dit komt door de strenge eisen die de beroepsvereniging stelt aan het op peil houden van vakkennis door bijscholing en intervisie.

 

Met wat voor vragen benaderen werkgevers jou?

Veelvoorkomende vragen zijn:

 • Wat moet de volgende stap worden in dit complexe dossier? Spoor 2 of niet? Wat is
  goedkoper?
 • We willen loonsancties voorkomen/bekorten, kun je ons hierbij helpen?
 • We hebben een verzuimbeleid nodig, wil je het voor ons schrijven?
 • Hoe kom ik er achter of de arbodienst en andere betrokken partijen hun werk goed doen? Niemand controleert hen!
 • Maak ik wel optimaal gebruik van vergoedingen?

 

Waarom is het voor werkgevers interessant om naar jouw masterclass te komen op 6 juni?

Omdat het mijn ervaring is dat het altijd mogelijk is om te besparen op de kosten voor ziekteverzuim. Tijdens het event vertel ik daar graag meer over.

 

Wat is jouw beste tip voor werkgevers die fors willen besparen op de kosten voor ziekteverzuim?

Profiteer van premiekortingen en subsidies! Maar weinig werkgevers maken optimaal gebruik van premies en subsidies in de sociale zekerheid. Denk aan het benutten van no-risk, premiekortingen en vangnetgelden.

 

Veel werkgevers doen zichzelf te kort, want zij laten veel geld liggen. In de praktijk merken we bijvoorbeeld dat werkgevers slechts ten dele weten voor welke medewerkers de no-risk polis geldt. No-risk is een verzamelnaam voor subsidie- en kostenbesparende regelingen. De no-risk geldt voor arbeidsgehandicapten en mensen met een structurele functionele beperking.

 

Als medewerkers met een no-risk status niet of ten dele in kaart zijn gebracht:

 • missen werkgevers premiekortingen op de werknemersverzekeringen die kunnen oplopen tot € 7.000,- per persoon per jaar,
 • betalen werkgevers ten onrechte loon bij ziekte door,
 • lopen werkgevers het risico op onterechte doorbelasting van WAO- of WIA-uitkeringen.

 

Als werkgevers willen profiteren is het dus belangrijk na te gaan of no-risk van toepassing is op hun medewerkers. Een medewerker is na twee maanden dienstverband verplicht een no-risk status te melden als de werkgever daar om vraagt. Human Remedy kan je bij dit proces begeleiden en helpen vergoedingen, ook met terugwerkende kracht, bij het UWV te declareren.

 

© Petra van Reek | IK-werk 


Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij